Thermovormen

Wil je een plastic product laten ontwerpen?

Binnen de plasticindustrie zijn er een aantal belangrijke productietechnieken te onderscheiden:

  1. Thermovormen
  2. Spuitgieten
  3. Rotatiegieten
  4. 3d printen

Om duidelijk te maken welke techniek je dient in te zetten voor het fabriceren van jouw product, hebben we hier samengevat wat de voor- en nadelen zijn per techniek.

Thermovorm bedrijven Nederland

Op deze pagina zoomen we specifiek in op de individuele thermovorm bedrijven in Nederland. We bekijken bij welk thermovorm bedrijf je het beste terecht kan met jouw ontwerp. Variabelen die daarbij bekeken worden zijn:

  • Soort product
  • Aantal benodigde thermovormen
  • Formaat van de vormen
  • Gewenst kwaliteitsniveau

 

Thermovormen

Thermovormen wordt voornamelijk ingezet voor de productie van plastic kappen, trays, bakjes en behuizingen. De techniek is tweedimensionaal wat inhoudt dat thermovorm producten ontstaan door een plastic plaat te vervormen met behulp van warmte en een matrijs.

Het voordeel van thermovormen is dat de matrijskosten relatief laag zijn en de serieproductie zeer snel kan worden opgestart. Kosten van een matrijs lopen uiteen van 1.000 tot 15.000 euro. Tevens is thermovormen uitstekend geschikt voor het maken van heldere producten zoals bijvoorbeeld lampenkappen.

Thermovormen Nederland

Wat is thermovormen?

Thermovormen is het vervormen van een plastic plaat in bijvoorbeeld een kap, tray of behuizing met behulp van warmte en een matrijs.

Spuitgieten

De techniek van het spuitgieten is veruit de bekendste plastic productietechniek ter wereld. Onder hoge druk wordt plastic granulaat in een mal gespoten en ontstaat er een plastic product. De meeste plastic onderdelen die je in het dagelijks leven tegen komt zijn gemaakt door middel van spuitgieten. Denk aan speelgoed, broodtrommels, prullenbakken, emmers, etc.

De grote voordelen van spuitgieten zijn de lage productiekosten per product en het feit dat zeer complexe vormen te realiseren zijn. Een nadeel is de hoge matrijsprijs. Een spuitgietmal kost al snel tienduizenden tot honderduizend(en) euro’s.

Plastic onderdeel laten ontwerpen

Rotatiegieten

Met rotatiegieten kunnen zeer grote en holle vormen worden gemaakt. Het plastic (in poedervorm) wordt in de matrijs rondgedraaid zodat tegen de wanden van de matrijs een vorm ontstaat; daarom spreekt men ook van rotatiegieten. Denk daarbij aan producten zoals opslagtanks, kajaks of meubelen.

Rotatiegieten.

3-D Printen

3-d printen in ‘the new kid on the block’. Hoewel deze techniek ontzettend veelbelovend is, beperkt deze techniek zich tot op heden vooral tot prototyping. Nylon, Polycarbonaat, PLA en ABS zijn veelgebruikte materialen bij 3D printen. Let op: wanneer je 3D printen inzet voor prototyping is dit niet altijd een representatieve weergave van de eigenschappen die het uiteindelijke serieproduct kent als het product later bijvoorbeeld wordt gemaakt m.b.v. thermovormen.

3d print product ontwerpen.